70 Jaar Lijnbaan viering met Jarige Job

Op 9 oktober 2023 bestaat de Lijnbaan 70 jaar en op zaterdag 14 oktober is dit feestelijk gevierd in samenwerking met Stichting Jarige Job.

Over Stichting Jarige Job:

In Nederland zijn er kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag, thuis én op school! Jaarlijks vieren meer dan 100.000 kinderen hun verjaardag met de hulp van Jarige Job! Ook kinderen in Rotterdam.

Over 70 jaar Lijnbaan:

Winkelstraten waren vroeger vaak drukke, volle straten met veel verkeer. En boven de winkels woonden de winkeliers. Dat kan anders, dachten de Rotterdamse architecten Van den Broek en Bakema vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het idee voor de Lijnbaan was geboren.

In 1949 werd begonnen met bouwen en op 9 oktober 1953 werd de Lijnbaan geopend. Een winkelstraat zonder auto’s, uitsluitend voor voetgangers, waar de winkels aan de achterkant werden bevoorraad. Ruim opgezet en allemaal in hetzelfde ontwerp. Zonder woonhuizen boven de winkels, maar wel met luifels tegen de zon en de regen. Groen, beelden en vogelkooien maakten het revolutionaire concept helemaal af.

Meteen na de opening bleek de Lijnbaan een succes. Iedere Rotterdammer wilde met eigen ogen zien hoe het nieuwe centrum van hun stad eruitzag. Volgens Het Vrije Volk was het ‘voetje aan voetje schuifelen’ en liet de politie steeds kleine plukjes mensen door. Daarna kwamen van over de hele wereld architecten, stedenbouwkundigen en belangstellenden. Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker schreef erover: ‘De eenheid en harmonie van dit alles zijn een lust voor het oog.’ Eind jaren 60 werd de Lijnbaan doorgetrokken richting het Binnenwegplein. Sinds 2010 is het oorspronkelijke deel van de Lijnbaan een rijksmonument.

Waar komt de naam Lijnbaan vandaan?

Een lijnbaan was een touwslagerij, een langgerekt stuk land waar touw (voor de scheepvaart) gemaakt werd. Rotterdam had veel touwslagerijen. Meer straatnamen herinneren hieraan, zoals de Baan (Witte de Withkwartier), Touwbaan (Oude Noorden) en de Touwslagerstraat (Kralingen).

De koopman Jean Hennequin vroeg op 23 augustus 1666 aan het stadsbestuur om een overdekte lijnbaan te maken, waar het hele jaar door gewerkt kon worden. Op 14 maart 1667 kreeg hij een stuk land toegewezen dat zo’n beetje liep van de Binnenweg tot de Kruiskade. De huidige winkelstraat ligt ongeveer op dezelfde plek. En Jean leeft ook nog altijd voort in hartje Rotterdam: het straatje achter de Bijenkorf heet Hennekijnstraat.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *