Menstruatie voorlichting en hulp bij armoede

Op 10 maart is een eerste pilot gedaan met 3 groepen 8 van basisschool Het Landje in de wijk Cool.
In samenwerking met Radhieka Bansidhar van Menstrucation zijn er tijdens de week van de lentekriebels 3 lessen gratis verzorgd van 40 minuten met de gehele klas bezig en 20 minuten met alleen de meisjes.

De wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek heeft in samenwerking met Albert Heijn mooie pakketten samengesteld met menstruatie producten en uitgereikt aan de meisjes.
De producten zijn in verband met armoede bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen te duur om ze zelf te kopen. Het Armoedefonds stelt gratis producten ter beschikking maar niet iedereen maakt daar al gebruik van. Lees er hier meer over.

Naar aanleiding van deze pilot is het volgende persbericht geschreven:

Wijkraad in actie tegen menstruatie armoede: Menstruatie schaamte is verleden tijd!

Het kan voor een meisje een spannende periode zijn als ze voor het eerst gaat menstrueren. Volwassenen vinden dit de normaalste zaak van de wereld, maar voor een jong meisje (van soms van 9 jaar) kan dit onwijs spannend zijn.

Sommige meiden zijn goed voorbereid op hun eerste menstruatie, zij zijn zich ervan bewust wat er in hun lichaam gebeurt, hoe ze de producten moeten gebruiken en met eventueel ongemak kunnen omgaan. Dit geldt helaas niet voor alle jonge meiden, er heerst momenteel nog steeds een taboe rondom menstruatie. Om deze ongemakkelijkheid, onwetendheid en schaamte te verminderen zijn wij als wijkraad in contact gekomen met Radhieka.

Radhieka Bansidhar studeert Gezondheidswetenschappen aan de VU. Zij is geboren in Rotterdam en op de basisschool heeft zij geen voorlichting gehad over de puberteit en menstruatie. Ze vindt het belangrijk dat meisjes goede voorlichting krijgen en zich niet schamen om over menstruatie te spreken, want het is iets om trots op te zijn. In 2021 heeft Radhieka de stichting Menstrucation opgericht, zodat praten over menstruatie op scholen wordt genormaliseerd en jongens en meisjes basiskennis krijgen.

In januari zijn wij, de wijkraad van het centrum van Rotterdam, in contact gekomen met Radhieka, om het onderwerp menstruatie bespreekbaar te maken onder jongeren.  

Beide partijen waren al gauw enthousiast. Radhieka heeft al haar kennis en kunde overgebracht d.m.v. een gastles aan de kinderen uit groep 8 van basisschool Het Landje. Naast de gastlessen is er ook een starterspakket uitgedeeld om zo het taboe omtrent menstruatie te doorbreken. Het pakket is een goede aanleiding voor ouders om thuis het gesprek aan te gaan met hun kind. Ook zit er in het pakket een flyer waar je gratis menstruatie producten kan afhalen. In het centrum leeft 10% in armoede en is er soms geen geld om menstruatieproducten te kopen.

De kinderen in de klas hadden al veel kennis over de puberteit door de voorbereiding van docenten in de klas. De meisjes wisten veel over de veranderingen bij jongens in de puberteit en omgekeerd. Zowel de jongens als meisjes waren geïnteresseerd en stelden veel vragen. Ze leerden over de menstruatiecyclus, het eventueel ervaren van ongemak tijdens de menstruatie en wat ze hier tegen kunnen doen. Ook leerden ze wanneer ze aan de bel moeten trekken en waarom dat belangrijk is. De kinderen leerden over doorlekken en hoe ze elkaar kunnen helpen. Er heerste een gezellige sfeer in de gastlessen. Zowel de jongens als de meisjes waren heel open en stelden hele leuke vragen, vooral over de verschillende menstruatieproducten.

De wijkraad centrum heeft een plan om mensen die menstruatiearmoede ervaren een steuntje in de rug te geven middels een menstruatiepakket. De samenwerking was heel succesvol. Wij hebben dit met veel plezier gedaan en zullen dit in de toekomst vervolgen.

Related Articles

Responses

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *