Home Forums Lopende projecten Hart 010 Voortgang Hart 010

 • Voortgang Hart 010

  Posted by Wijkraad Centrum on 17 september 2023 at 16:10

  Op het kruispunt van de Coolsingel en de Westblaak komt Rotterdam samen. Dit is een plek met een rijke geschiedenis. Alle functies van de stad komen hier bij elkaar: wonen, werken, beleven, leren, winkelen en uitgaan. Ook ligt hier het drukste metrostation van Nederland. En dat biedt kansen. Op deze plek komt een nieuwe entree voor Rotterdam: Hart 010.

  Het gebied tussen Keerweer, Westblaak, Coolsingel en Binnenwegplein ondergaat de komende jaren een metamorfose. Verschillende partijen werken samen aan verbetering, zodat de plek de uitstraling krijgt die hoort bij een metropolitaans stadshart. Zo wordt OV-knooppunt metrostation Beurs vernieuwd, wordt de buitenruimte in het openbare gebied opgeknapt en worden verschillende gebouwen getransformeerd en herontwikkeld. Boven op het metrostation komt een verticale stad met een gemengd programma. Het kantoorgebouw Coolse Poort (‘de Rode Kroot’) wordt getransformeerd en vernieuwd. Op de plek van het naastgelegen kantorenblok aan de Westblaak bouwt Hart 010 verder aan de historie van Rotterdam met een indrukwekkende, moderne hoogbouwtoren. Deze toren markeert het centrum en wordt dé blikvanger aan het Churchillplein dankzij de maximale hoogte van 200 meter.

  Het plan is opgesteld door architectenbureau Mecanoo en projectontwikkelaar Local. Diverse andere partijen in het gebied werken mee, zoals de RET en de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag. Het College van Rotterdam heeft op 2 november de randvoorwaarden voor de gebiedsontwikkeling vastgesteld. Nu volgt de uitwerking van de plannen.

  Hart 010 is een stad op zichzelf. Ruis, rust en reuring worden gecombineerd. Er komen 550 tot 700 nieuwe woningen, waarvan 50% bestemd is voor studenten en middeninkomens. Daarnaast krijgt de Rotterdamse economie een flinke boost. Met moderne en gezonde werkplekken voor allerlei soorten bedrijven. Hart 010 krijgt daarnaast een mix van stedelijke functies, waaronder winkels, horeca en voorzieningen. Dit is de zogenoemde ‘metromix’. Hart 010 klopt dag én nacht: het uitgaansleven geeft kleur aan de stad en wordt omarmt. De dakterrassen worden groene oases voor mens en dier, of juist bruisende ontmoetingsplekken met uitzicht over de hele metropool.

  Hart 010 is klaar voor de toekomst. In de ‘Rotterdamse laag’ (de eerste zes verdiepingen) komen extra hoge verdiepingen met flexibele, aanpasbare plattegronden. Zo beweegt het gebouw mee met de veranderende wensen van gebruikers en de stad.

  Wijkraad Centrum replied 10 months, 1 week geleden 1 Member · 0 Replies
 • 0 Replies

Sorry, there were no replies found.

Log in to reply.