Track: PLEIN door WUNDERBAUM

Track: PLEIN is dé openingsvoorstelling van het nieuwe seizoen, waarin Wunderbaum zich samen met zo’n 50 muzikanten, performers, stedenbouwkundigen, sociologiestudenten, bewoners, voorbijgangers en toeschouwers buigt over de vraag:  wat is een ideaal plein en wat juist niet? Een middag of avond waarin de bezoekers worden meegenomen in een choreografie van verrassende en onverwachte alledaagsheid. Exclusief te zien op het Schouwburgplein in Rotterdam.

Track
Track: PLEIN begint met een goede maaltijd in de hal van Theater Rotterdam aan eettafels van Rotterdammers, geserveerd door flitsbezorgers van de MBO Theaterschool. Vervolgens krijg je een koptelefoon op, en vertrekken we naar het Schouwburgplein waar je de verhalen van het plein hoort. Een ervaring waarin grauwe realiteit, gedroomde werkelijkheid en mislukte architectuur in elkaar overgaan. Pleinbewoners zien daklozen douchen in de fonteinen op het plein, zakenmensen vertragen en een hoogbejaarde Koopgootbezoekster krijgt een hartstilstand. De track sluit af met een feestje! Een ding is zeker, het Schouwburgplein zul je voor altijd met andere ogen bekijken.

Het ideale plein
Wat is een ideaal plein en wat juist niet? Het Rotterdamse Schouwburgplein is al sinds de wederopbouw een van de meest beschreven, bediscussieerde en bekritiseerde plekken van de stad en de ideale locatie om deze vraag te onderzoeken. Is het plein enkel een doorgangsroute voor fanatieke winkelaars of vinden er ook echte ontmoetingen plaats? En kan een goed vormgegeven plein ons stimuleren onze eigen bubbel te verlaten? Op basis van interviews met gebruikers en omwonenden zoekt Wunderbaum naar antwoorden.

Rotterdam Late Night
Op dinsdag 12 september is een speciale editie van Rotterdam Late Night in de grote zaal van TR25 Schouwburg, waarin pleinen en architectuur centraal staan. Presentator Ernest van der Kwast brengt een ode aan pleinmoeder Radha Jiawan. Stadssocioloog Linda Zuijderwijk en architect / designer Nacor Martina delen hun visie op de (her)inrichting van leefbare, inclusieve pleinen. Landschapsarchitect Adriaan Geuze vertelt onder meer over het ontwerp van het Schouwburgplein en het Stationsplein. Ernst des Bouvrie, archivaris bij Nieuwe Instituut, geeft een minicollege over de geschiedenis en ontwikkeling van Rotterdamse pleinen. Hiphopartiest Ruwhel Emers brengt een energiek muzikaal verhaal, voorzien van een vleugje blues.

Wunderbaum en community art 
Wunderbaum heeft in haar bestaansgeschiedenis al veel projecten gedaan die onder community-art geschaard werden, waaronder De komst van Xia, Wie is de echte Italiaan en We doen het wel zelf. Wat community-art precies is weet Wunderbaum eigenlijk ook niet, maar het is wel duidelijk dat ze ervan genieten om met een enorme groep mensen een eindlied te zingen en te buigen. Track: Plein is zonder enige twijfel weer een project in die categorie. Dit keer in nauwe samenwerking met componist Jens Bouttery, diverse omwonenden, performers, muzikanten en stedenbouwkundigen.

De voorstelling PLEIN/PRAÇA werd gemaakt in samenwerking met de Braziliaanse acteurs Monique Vaillé en Pedro Uchoa en ging 1 april 2023 in première op het Festival de Curitiba in Brazilië. Met Track: Plein maken ze nu een Rotterdamse versie.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *