Groene eilandjes voor het stadshart

Het Laurenskwartier in het hartje van de stad krijgt er ongeveer 30 vierkante meter aan groen bij. Drijvend groen, wel te verstaan. Dankzij een initiatief van omwonenden. Op donderdag 12 juni is de feestelijke opening. 

‘Een beetje triest’, zo noemt Ronald Goijen het ondiepe water dat onder de Sint-Jacobsbrug kabbelt. Hij wijst naar de eentonige mossige bodem, de hoge kale kademuren. ‘Voor watervogels is er ook nergens beschutting.’

Dat moet anders, vindt hij. Samen met zijn buren diende hij een initiatief in om floatlands aan te leggen. Oftewel: drijvende eilandjes. Ronald kwam op het idee toen hij vorig jaar langs het Buizengat in Kralingen wandelde.

In deze haven legde Rijkswaterstaat eerder al 1.000 vierkante meter aan drijvend groen aan. Ronald: ‘Ik zag dat en dacht: wauw, dát is groen. Waarom kan dat bij ons niet?’

Proef
Met hulp van wijknetwerker Sanne Lansdaal van de gemeente diende Ronald een bewonersinitiatief in. Met succes. De gemeente gaf uiteindelijk groen licht. En ook Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard ondersteunt het idee nu financieel.

Sinds vorig jaar dobbert er al een kleine proefopstelling in het water tussen de Lombardkade en de Sint-Jacobstraat. Binnen een mum van tijd krioelde dat lapje groen al van het leven, vertelt Ronald enthousiast. Hij kan het weten: om de zoveel tijd hijst hij zichzelf in een waadpak om het eilandje te controleren en eventueel schoon te maken.

Hij somt op wat hij dan tegenkomt. ‘Slakken, vlooien, visjes. Er zaten al heel snel allerlei dieren in.’ Ook vogels wisten het groen te vinden. Lachend: ‘Meerkoeten vraten het helemaal leeg. Daarom hebben we er gaas omheen gezet. En je ziet nu dat het zichzelf aan het herstellen is. Dat is het mooie aan groen: je hoeft er soms niets aan te doen, de natuur lost het zelf op.’

Floatlands
Volgende week krijgt de proefopstelling een fikse groene uitbreiding. Dan komen de definitieve floatlands: 10 eilandjes van 1 bij 3 meter. Dit moet niet alleen de omgeving opfleuren, maar ook de waterkwaliteit fiks verbeteren.

Ronald kijkt uit naar de vergroening van zijn uitzicht. ‘Als bewoners steken we hier sowieso veel energie in groen’, vertelt hij. Zo gingen er vorig jaar al honderden planten de grond in langs de saaie tegelmuur van de spoortunnel. Omwonenden bemoeiden zich ook actief met de inrichting van het Sint Jacobspark, óp de spoortunnel. En elke 3 weken steekt een groep buurtbewoners de handen uit de mouwen om het groen vuilvrij te maken.

Waarom al die inzet? ‘Kijk maar om je heen’, zegt hij. ‘Als je niet uitkijkt, zie je hier alleen maar steen. Daarom is juist hier dat extra groen zo belangrijk.’

Opening
Benieuwd naar de floatlands? Op donderdag 12 juni is er een feestelijke opening, met Sandra de Vries & wethouder Vincent Karremans. Ook vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zijn present. Iedereen is vanaf 15.30 uur welkom.

Related Articles

Responses

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *