Pilaartuin op De Nieuwe Veste

Bewoners van De Nieuwe Veste willen de halfoverdekte doorgang voor hun complex omtoveren tot een groene, gezellige plek. De eerste stap is gezet: vier pilaren in de arcade zijn onlangs voorzien van klimplanten.

Ze kletsen glunderend over hun verdere plannen. Iets met lichtkunst misschien. Of wat te denken van een schildering op het plafond? En natuurlijk moet de arcade nóg groener.

‘Het moet een Instawaardige plek worden’, vat Mick de Witte hun ambities samen. Mick is samen met haar buurvrouw Joke Nuijs actief betrokken bij het vergroeningsproject aan het Churchillplein.

Joke vertelt hoe dit initiatief ontstond: ‘We zagen de stad overal steeds groener worden. En we dachten: dat willen wij eigenlijk ook wel.’

Maar, helaas: traditionele geveltuintjes bleken voor hun complex niet mogelijk. Dit komt onder meer omdat de stoep voor De Nieuwe Veste grotendeels in de schaduw ligt. De betonnen pilaren van de doorgang vangen nog de meeste zon. Daar zijn nu dus – met hulp van de gemeente – verschillende groenvakjes gemaakt.

Om de hoogte van de pilaren goed te benutten, heeft de gemeente er kabels op vastgemaakt. De vers geplante klimplanten kunnen dus straks flink de hoogte in groeien.

Mick en Joke vertellen over het planten van het groen, dit gebeurde laatst op een zondag. ‘We kregen meteen al zoveel positieve reacties. Voorbijgangers die hun duim opstaken, bijvoorbeeld. Zo leuk om te zien.’

Bovendien zorgt het initiatief ook voor meer contact tussen de bewoners van De Nieuwe Veste. Mick vertelt lachend: ‘Ik word de hele tijd aangesproken door buren die enthousiast zijn. En die willen weten of ze kunnen helpen.’

De pilaartuintjes zijn nog wel een proef. De gemeente en initiatiefnemers bekijken de komende periode of de groenvakken bestand zijn tegen eventueel vandalisme. Er lopen namelijk nogal wat mensen elke dag door de doorgang voor De Nieuwe Veste. En niet iedereen gedraagt zich even netjes.

‘Maar’, zegt Mick opgewekt, ‘wij hopen dus dat mensen beter met deze ruimte omgaan, nu het er ook wat gezelliger uitziet. We krijgen straks Koningsdag en het mogelijke kampioensfeest van Feyenoord. Als ze dat overleven, lijkt ons de test wel geslaagd.’

Woont u in De Nieuwe Veste of daar vlakbij en wilt u een handje helpen bij dit project? Mail dan Mick de Witte via mickpunt@hotmail.com.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *