Takkenhekwerk het Park gerenoveerd

Nieuw hout voor takkenhekwerk het Park

Wie kent het niet: het 150 meter lange takkenhekwerk langs het Park aan de kant van de Nieuwe Maas. De gemeente heeft het hek deze zomer vervangen. Maar natuurlijk bleef het grillige karakter van dit al ruim 100 jaar bestaande takkenhek behouden.  

Oorspronkelijk was het hek van eikenhout. In meer dan 100 jaar dat het hekwerk er staat is het hout al eens gerepareerd of vervangen. Soms gebeurde dit ook met andere houtsoorten.

Bij de huidige vervanging is gekeken naar een duurzame houtsoort, die bovendien langer meegaat. Het werd de robinia pseudoacacia. Deze boom levert een hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1, wat betekent dat het erg goed bestand is tegen aantasting door insecten en rot. En: het ziet er net zo grillig uit als het oorspronkelijke eikenhout. Bovendien is het in de oorspronkelijke kleur gebeitst.

Rotterdams hout
Voor het nieuwe hek zijn twintig robinia’s gebruikt uit het Rotterdamse bomendepot. Het depot verhuist binnenkort en voor deze bomen was op korte termijn helaas geen andere geschikte plek in de stad.

Meeverhuizen was ook geen optie want de bomen zouden hierna een tweede keer verplanten niet overleven. Het hout van de bomen heeft nu een mooie bestemming gekregen in het nieuwe hek langs het Park.

Historie
Het hekwerk op de ‘Bult van G.J. de Jongh’ of de Parkheuvel, is kort voor 1900 gerealiseerd. Het maakt onderdeel uit van rijksmonument het Park. Het gaat om zogenaamd ‘rustiek hek’ gemaakt uit boomstammen en takken. Er is toen eikenhout gebruikt, net zoals bij de rustieke bruggen over de singels uit dezelfde periode. Het takkenhek past bij de Engelse landschapsstijl die Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher in het ontwerp voor het Park doorvoerden.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *